Latest post Mon, Apr 30 2018 11:24 AM by nigelad. 5 replies.
Page 1 of 1 (6 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Fri, Apr 27 2018 1:28 PM

    • nigelad
    • Top 200 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • London UK
    • Posts 547
    • Points 6,365
    • Avid Certified Instructors - Video
      Avid Certified User

    Assertion Failed debug error - help!

    Hello

    We have had a variety of Assertion failed debug error messages in two MacPro suites over the last 18 months.

    I'm now getting the following error every time I open a project in  MC:

    "Assertion failed: 0 <= slot && < mNumSamps File: /Snapshots/relengmin|1_1479270374/coresw/ACME/src RequestList.cpp, Line: 1120"

     

    I've tried the following with no success:

    deleted site settings

    created a new user

    rebuilt all Mediafile databases

    unmounted local RAID

    unmounted ISIS drives

    uninstalled  BM drivers and hardware

    installed and then uninstalled  AJA drivers and hardware,

    reset PRAM

    Erased HD and re-installed Mac OS [10.11.6] and MC [8.6.5]

    Created a new project locally

     

    I'm running out of ideas to fix this. Can anybody at Avid help?

    I have downloaded reports, but like the error messages I find them unintelligible.

    Thanks

    Nigel

    ISIS 5500, MC 18.12.7 & PT 18.12 on Mac OS 10.12.6 & 10.13.6 with BMD Mini-Monitors, UltraStudio 4K and AJA T-taps. [view my complete system specs]
  • Mon, Apr 30 2018 9:09 AM In reply to

    • Isaac T.
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Mon, Jan 9 2006
    • New York / Knoxville, TN
    • Posts 759
    • Points 8,960

    Re: Assertion Failed debug error - help!

    @nigelad: hope the weekend went well. Did you get this resolved? Past instances point to a bad MC + BMD driver combo:

    https://duckduckgo.com/?q=Assertion+failed%3A+0+%3C%3D+slot+%26%26+%3C+mNumSamps+requestlist.cpp+site%3Acommunity.avid.com&t=h_&ia=web

    What driver version were you using?

    Also, were you trying to use BMD and AJA hardware on the same workstation at the same time? Or did you swap it out to troubleshoot?

    Mid-2010 Mac Pro • 2018 MacBook Pro [view my complete system specs]

    isaact.co | Twitter | Instagram | Vimeo

     

    Writer: The Frame.io WORKFLOW Guide - http://workflow.frame.io/

     

    Post Workflow Consultant - https://isaact.co/

  • Mon, Apr 30 2018 9:14 AM In reply to

    • Isaac T.
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Mon, Jan 9 2006
    • New York / Knoxville, TN
    • Posts 759
    • Points 8,960

    Re: Assertion Failed debug error - help!

    nigelad:

    I’m now getting the following error every time I open a project in  MC:

    "Assertion failed: 0 <= slot && < mNumSamps File: /Snapshots/relengmin|1_1479270374/coresw/ACME/src RequestList.cpp, Line: 1120"

    To clarify: is Media Composer crashing on launch, or when opening a project? Could be an incompatible AVX Plugin.

    Mid-2010 Mac Pro • 2018 MacBook Pro [view my complete system specs]

    isaact.co | Twitter | Instagram | Vimeo

     

    Writer: The Frame.io WORKFLOW Guide - http://workflow.frame.io/

     

    Post Workflow Consultant - https://isaact.co/

  • Mon, Apr 30 2018 9:18 AM In reply to

    • nigelad
    • Top 200 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • London UK
    • Posts 547
    • Points 6,365
    • Avid Certified Instructors - Video
      Avid Certified User

    Re: Assertion Failed debug error - help!

    HI Isaac

    Thanks for the responses - I took the weekend off!

    The error is reliably happening each time I launch the progamme and open a project or create a new project. I can click continue and the programme doesn't crash, but the error often returns.
    I swapped out the hardware to troubleshoot, trying the AJA T-tap with drivers after uninstalling the BM drivers and Mini-monitor.
    My clean install has the AJA drivers. I'm about to try another clean install, leaving out photoshop, adobe ME, VLC, Mpeg streamclip etc.

    Any more suggestions welcome.

    nigel

    ISIS 5500, MC 18.12.7 & PT 18.12 on Mac OS 10.12.6 & 10.13.6 with BMD Mini-Monitors, UltraStudio 4K and AJA T-taps. [view my complete system specs]
  • Mon, Apr 30 2018 9:23 AM In reply to

    • Isaac T.
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Mon, Jan 9 2006
    • New York / Knoxville, TN
    • Posts 759
    • Points 8,960

    Re: Assertion Failed debug error - help!

    Right on, Nigel. Take that weekend off!

    Does the error happen with or without the BMD / AJA hardware attached?

    Mid-2010 Mac Pro • 2018 MacBook Pro [view my complete system specs]

    isaact.co | Twitter | Instagram | Vimeo

     

    Writer: The Frame.io WORKFLOW Guide - http://workflow.frame.io/

     

    Post Workflow Consultant - https://isaact.co/

  • Mon, Apr 30 2018 11:24 AM In reply to

    • nigelad
    • Top 200 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • London UK
    • Posts 547
    • Points 6,365
    • Avid Certified Instructors - Video
      Avid Certified User

    Re: Assertion Failed debug error - help!

    It was occuring in both scenarios.

    Since doing a fresh install of OS and MC, removing the AJA drivers seems to stop the error message.

    UPDATE:

    I've now installed earlier AJA drivers - 12.5 instead of 14.0.0.9 and the signs are promising.

     

    Nigel

    ISIS 5500, MC 18.12.7 & PT 18.12 on Mac OS 10.12.6 & 10.13.6 with BMD Mini-Monitors, UltraStudio 4K and AJA T-taps. [view my complete system specs]
Page 1 of 1 (6 items)

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller