Latest post Wed, Jul 10 2019 9:17 PM by Rouch. 6 replies.
Page 1 of 1 (7 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Wed, Jul 10 2019 2:51 PM

    • Rouch
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Aug 16 2012
    • Posts 59
    • Points 690

    Problem transcoding XAVC-S linked clips

    When I try to transcode XAVC-S linked clips in 2018.12.1, the "Transcode" button is dimmed.  The original clips are 1080x1920 29.97p from a Sony a7rii and the transcode format is DHxHD 145.  I can get the clips into this format by using the Import+Link option but this is a slow, unnecessary waste of disk space.  Any ideas of how to solve the problem? By the way, trying to import the clips without linking them produces a message that this function isn't supported.

    Media Composer 6.5.4 Mac OS 10.8.5 Mac Pro 12GB Ram 2x2.4GHz 6-core [view my complete system specs]
    Filed under: ,
  • Wed, Jul 10 2019 3:54 PM In reply to

    Re: Problem transcoding XAVC-S linked clips

    Do you have the Nablet plugin that allows you to link to XAVC? With that you should be able to link and then transcode the footage to whatever resolution you like.

    If not, there's a demo of it here so you can try it out:

    http://www.nablet.com/products/plugins/avid-media-composer/xavc-s-ama-plugin/

    Media Composer 2019.7 w/Symphony/SS/PF options, HP Envy 17t-j100 Quad Edition laptop, Windows 10 Pro, Intel Core i7 2.4GHz, 16 GB RAM, nVidia GeForce GT... [view my complete system specs]

    "There is hardly anything in the world that some man cannot make a little worse and sell a little cheaper, and the people who only consider the price are this man's lawful prey."  - John Ruskin (1819-1900)

     

    Carl Amoscato | Freelance Film & Video Editor | London, UK

  • Wed, Jul 10 2019 7:54 PM In reply to

    • NYnutz
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Wed, Nov 25 2009
    • New York City
    • Posts 378
    • Points 4,485

    Re: Problem transcoding XAVC-S linked clips

    i'm confused by your wording.

    import and link are two different functions. when you say "Import+Link option", i'm assuming you mean the source browser setting dropdown for double click behavior?  When this is set, it will only affect what happens if you double click in source browser on media that can't be linked, causing it to be imported instead. However, at the end of your post, you say you get an error when you try to import. I'm also confused by your description of something being slow and a waste of disk space.

     

    Are you trying to convert your linked clips to dnx145(transcode), or consolidate (keep codec, rewrap)? Consolidate may not be available with this codec, which would explain why the button is greyed out. 

    If you are trying to transcode and button is greyed out, you either dont have enough disk space, or you haven't selected a valid drive to send the transcoded media to.

     

    XAVC-S should link without an external plugin. You may or may not get functional timecode. If you need the timecode, but media composer is only reading it as 00:00:00:00, you need either the nablet plugin, or to do the conversion in an external app that understands sony's mp4 wrapper metadata, like resolve or premiere. 

     

    Dave

    Post Production Infrastructure Engineer

    "A very big network"

     

  • Wed, Jul 10 2019 8:12 PM In reply to

    Re: Problem transcoding XAVC-S linked clips

    NYnutz:
    XAVC-S should link without an external plugin.

    Thanks for that, Dave. I got wrapped up in the timecode part of it and forgot XAVC-S link should work even without the plugin.

    Media Composer 2019.7 w/Symphony/SS/PF options, HP Envy 17t-j100 Quad Edition laptop, Windows 10 Pro, Intel Core i7 2.4GHz, 16 GB RAM, nVidia GeForce GT... [view my complete system specs]

    "There is hardly anything in the world that some man cannot make a little worse and sell a little cheaper, and the people who only consider the price are this man's lawful prey."  - John Ruskin (1819-1900)

     

    Carl Amoscato | Freelance Film & Video Editor | London, UK

  • Wed, Jul 10 2019 9:05 PM In reply to

    • Rouch
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Aug 16 2012
    • Posts 59
    • Points 690

    Re: Problem transcoding XAVC-S linked clips

    I don't have the Nablet plug-in.  I thought it became unnecessary because recent versions of MC include the plug-in to link (and presumably transcode) XAVC-S files.  Am I misinformed?

    Media Composer 6.5.4 Mac OS 10.8.5 Mac Pro 12GB Ram 2x2.4GHz 6-core [view my complete system specs]
  • Wed, Jul 10 2019 9:16 PM In reply to

    • Rouch
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Aug 16 2012
    • Posts 59
    • Points 690

    Re: Problem transcoding XAVC-S linked clips

    Sorry for the imprecise wording.  I'm trying to transcode my linked XAVC-S clips to DNxHD 145. There's no problem linking them.

    When I try importing them (instead of linking and transcoding), I get an error message saying that these files can't be imported and asking whether I want to link and consolidate/transcode them instead.  If I reply "yes" to this message, the clip is then linked and then properly transcoded.  But what I want to do is first to link the clips (no problem), view them, and then decide which to transcode, which I how I've worked in MC for the past 7 years.  This is what isn't working.  If I link the clips, then the transcode function is grayed out, as is the consolidate function.  

    Media Composer 6.5.4 Mac OS 10.8.5 Mac Pro 12GB Ram 2x2.4GHz 6-core [view my complete system specs]
  • Wed, Jul 10 2019 9:17 PM In reply to

    • Rouch
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Aug 16 2012
    • Posts 59
    • Points 690

    Re: Problem transcoding XAVC-S linked clips

    Sorry for the imprecise wording.  I'm trying to transcode my linked XAVC-S clips to DNxHD 145. There's no problem linking them.

    When I try importing them (instead of linking and transcoding), I get an error message saying that these files can't be imported and asking whether I want to link and consolidate/transcode them instead.  If I reply "yes" to this message, the clip is then linked and then properly transcoded.  But what I want to do is first to link the clips (no problem), view them, and then decide which to transcode, which I how I've worked in MC for the past 7 years.  This is what isn't working.  If I link the clips, then the transcode function is grayed out, as is the consolidate function.  

    I do get functional timecode.  No problem there.

    Media Composer 6.5.4 Mac OS 10.8.5 Mac Pro 12GB Ram 2x2.4GHz 6-core [view my complete system specs]
Page 1 of 1 (7 items)

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller