Latest post Tue, May 5 2015 1:56 PM by Marc_89. 4 replies.
Page 1 of 1 (5 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Sat, Apr 25 2015 1:06 AM

    • Marc_89
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Aug 4 2011
    • Posts 130
    • Points 1,750

    Titles imported with .mov with alpha channel look ugly

    Hello,

     

    I've been working on a lengthy title sequence for quite some time now.

    I worked with After Effects since I am familiar with the Text creation and prefer it over Newblue and Avid's title creator. (It's what my collegues use too, so...)

    When I export my titles as .mov with alpha channel (no matter what codec, animation or prores 4444) after importing them in Media Composer 8 they look dreadful. I lack the vocabulary to describe them, but as a german I would call them choppy and "aliased". It seems like they weren't imported pixel by pixel and come from an SD or 720p source, whereas both projects (After Effects and Media Composer) are 1080p. Import settings are on default, DNxHD185X, Do not invert alpha, and so on.

    Also the way they fade away looks terrible, they still fade out, but it looks much worse than in After Effects. When I import the titles as .mov with alpha into After Effects again, or my collegues Premiere, they look identical to the project in After Effects... So only Media Composer makes them ugly.

    I have two pictures here:

    What am I doing wrong?  What is the trick?

    *Media Composer Academic 8.2.0* on a Mac with OSX 10.9.5.* iMac late 2013 Intel Core i7 quad 3,5Ghz, 24Gb RAM, Nvidia GTX780M, Thunderbolt, USB 3.0 [view my complete system specs]
  • Mon, Apr 27 2015 8:03 PM In reply to

    • tallworm
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Posts 2
    • Points 30

    Re: Titles imported with .mov with alpha channel look ugly

    Are you rendering with a straight color channel or premultiplied? If you have it as premultiplied your edges will not key properly.

    4 Systems - Media Composer 2018. Most are 2012 Mac Pros. [view my complete system specs]
  • Tue, Apr 28 2015 9:46 PM In reply to

    • Marc_89
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Aug 4 2011
    • Posts 130
    • Points 1,750

    Re: Titles imported with .mov with alpha channel look ugly

    Uhm... it would be great if you could explain that to me in a bit more detail, as I don't quite understand.

    About what end are we talking about? AE or Avid MC?

     

    *Media Composer Academic 8.2.0* on a Mac with OSX 10.9.5.* iMac late 2013 Intel Core i7 quad 3,5Ghz, 24Gb RAM, Nvidia GTX780M, Thunderbolt, USB 3.0 [view my complete system specs]
  • Wed, Apr 29 2015 3:34 AM In reply to

    • hbrock
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Santa Monica, CA
    • Posts 5,541
    • Points 64,320
    • Moderator: Avid Xpress Pro Mac
      Moderator: MCA Mac
      Moderator: Media Composer Getting Started

    Re: Titles imported with .mov with alpha channel look ugly

    At the AE end you'll have the option to make your alpha channel premultiplied.  Don't.

    MacPro, MacBook Pro and a Cube (masquerading as a kleenex dispenser). [view my complete system specs]

    Must think of something clever to go here...

  • Tue, May 5 2015 1:56 PM In reply to

    • Marc_89
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Aug 4 2011
    • Posts 130
    • Points 1,750

    Re: Titles imported with .mov with alpha channel look ugly

    I am sorry for the late reply...

    I finally got to my workstation and back into the project.

    Youre right. That did the trick. 

    Thank you very much!

    Now if you would the reason why avid doesnt import the premultiplied versio correctly? It is default and the other applications did handle it well.

    Thank you again for the great advice!

    *Media Composer Academic 8.2.0* on a Mac with OSX 10.9.5.* iMac late 2013 Intel Core i7 quad 3,5Ghz, 24Gb RAM, Nvidia GTX780M, Thunderbolt, USB 3.0 [view my complete system specs]
Page 1 of 1 (5 items)

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller